Wix ו – WordPress הן שתי מערכות אשר נועדו לאפשר לבעלי עסקים קטנים להקים לעצמם אתר במו ידיהם עם מינימום הבנה טכנית, אך עם מספיק חוש יצירתי ונכונות ללמוד כיצד בנויים אתרי אינטרנט. למרות שהמטרה עצמה דומה, האמצעים עצמם שונים למדי אחד מהשני וכל אחת מן המערכות מספקת סט אחר של כלים ויכולות.
על מנת להבין טוב יותר מהם ההבדלים ביניהם, נערוך השוואה לפי הפרמטרים החשובים ביותר: עלות, ממשק, עיצוב והתאמה לעברית והרחבות.
עלות
Wix הוא שירות חינמי למחצה, והמשמעות היא שכל אחד יכול לבנות אתר, אך מדי פעם תוצגנה פרסומת של Wix וגם כתובת האתר תהיה תחת שם המתחם של Wix. לעומת זאת, מי שרוצה להסיר את הפרסומות, לקבל שטח אחסון נוסף או למכור מוצרים און ליין, צריך לבחור באחת מן התוכניות בתשלום בעלות שמתחילה מ – 8 דולר לחודש.
לעומת זאת, וורדפרס עצמה היא תוכנה חינמית אשר אפשר להתקין עצמאית, אך יש לקחת בחשבון כי התאמה מלאה של המערכת לצרכים שלכם, עשויה לעלות כמה אלפי שקלים, לא כולל עלות אחסון חודשית שלרוב תעלה כמה עשרות שקלים לחודש. בכל אופן, במקרה הזה אתם לא כבולים לחברה אחת ויכולים לעבור לחברה אחרת המתמחה בבניית אתרי וורדפרס או לחפש חברת אחסון משתלמת יותר.
ממשק
הממשק של Wix הוא ויזואלי לחלוטין בו אתם יכולים לעצב כותרות, תפריטים, תמונות וקטעי וידאו ולדעת שהתוצאה הסופית תהיה זהה לחלוטין לעיצוב זה (WYSIWYG – מה שאתם רואים זה מה שתקבלו). תכונה זו הופכת את Wix לאופציה הטובה ביותר עבור מי שמעולם לא בנה אתר אינטרנט ולא מכיר את האלמנטים השונים מהם הוא בנוי.
הממשק של וורדפרס גם הוא גרפי ברובו, אך הוא משתמש בייצוגים בלבד ולכן התצוגה המקדימה עלולה להיות שונה ממה שתתכננו. לדוגמה, את התפריטים עצמם בונים באמצעות סט של בלוקים הנמצאים אחד מתחת לשני גם אם התפריט עצמו הוא אופקי ולא אנכי. לפיכך, שליטה טובה בוורדפרס דורשת לא מעט אימון ותרגול, במיוחד כאשר משתמשים בתבנית לא סטנדרטית (ראו בהמשך). כמו כן, ישנם מקרים מסוימים בהם יש צורך להכניס קוד HTML כזה או אחר, מה שעלול להקשות על מי שלא מגיע מעולם הפיתוח.
עיצוב והתאמה לעברית
הן וורדפרס והן Wix תומכים בתבניות הניתנות להתאמה אישית, אך דווקא וורדפרס היא זו שההתאמה שלה לשפות הנכתבות משמאל לימין ובכלל זאת עברית היא טובה יותר: המערכת עצמה מגיעה עם מספר תבניות מתורגמות וניתן למצוא תבניות מתורגמות נוספות או לתרגם תבניות בסיועם של מעצבים גרפים ובוני אתרים בקלות יחסית. החיסרון הוא שתבניות ישנות לא תמיד מנצלות את הגרסאות החדשות ביותר של המערכת באופן אופטימאלי או שתהיה חוסר התאמה בין המיקום של האלמנטים השונים בממשק הניהול ובין המיקום שלהם בפועל (לדוגמה, לא כל התבניות תומכות בתפריטים מותאמים אישית).
לעומת זאת, ב – Wix התבניות עצמן הן חלק בלתי נפרד מן המערכת ולכן תבנית לא יכולה פתאום להתפרק או לא להתאים. החיסרון הוא שתרגום של האתר בעברית ויישור של הטקסט משמאל לימין צריך להיעשות בצורה ידנית עבור כל אלמנט בדף, מן הכותרות ועד לפסקאות הטקסט. בדרך כלל זה לא מסובך מדי, אבל צריך לקחת בחשבון שההתאמה לתכונות חדשות של Wix כמו אתרי מובייל לא תהיה מלאה.
עם כל זאת, אנו תמיד ממליצים לעשות אפיון אתר מסודר לפני שקופצים למים, פעולה שתקל מאוד על השתלשלות שלבי בניית האתר השונים בהמשך.
הרחבות
הן וורדפרס והן WIX תומכות בהרחבות שונות כמו יצירת טפסים, התחברות לחשבונות חברתיים, גלריות, נגנים מיוחדים ועוד. ההרחבות של Wix הן מעט קלות יותר להתקנה, אבל המספר שלהן עומד כרגע על קצת יותר ממאה לעומת אלפי תוספות שונות לוורדפרס (למרות שיש לציין שגם כאן, לא כל התוספות תומכות בגרסאות האחרונות או מספקות את התוצאה הרצויה).
לסיכום – באיזו מערכת לבחור?
לסיכומו של דבר ובהנחה שאתם מעוניינים לבנות אתר בחברת בניית אתרים מקצועית, אין ספק ש – WordPress היא הבחירה הטובה ביותר בשל אפשרויות ההרחבה שלה, התמיכה בתקני עיצוב פתוחים ותמיכה מלאה בעברית ובעיקר היכולת שלכם כלקוחות לעבוד עם חברות שונות ולא להיות כבולים לחברה אחת בלבד.