בניית אתר - קוד פתוח או סגור?

אתה כאן: דף הבית  > בניית אתרים  > בניית אתר - קוד פתוח או סגור?

לכל בונה אתרים או חברת לבניית אתרים יש שיטת עבודה המועדפת עליהם, בין אם מדובר על פיתוח בקוד פתוח או קוד סגור. קוד פתוח מאפשר לבנות אתרים ואפליקציות במהירות מבלי לפתח אותם מאפס או לשלם עבור כלי הפיתוח (או לשלם פחות כיוון שחלק מהתשתית לפיתוח כבהר מוכנה) ולכן גם המחיר הסופי ללקוח הוא נמוך יותר.

עד לפני קצת יותר מעשור הדברים היו שונים ומרבית אתרי האינטרנט המתקדמים התבססו על טכנולוגיות סגורות כמו למשל ASP של מיקרוסופט. באותם הימים, שיתוף ידע ומעקב אחר גרסאות פיתוח שונות היו מסורבלים וככל שקהילת המפתחים גדלה, כך היה קשה יותר לנהל את הפרויקט. לעומת זאת, היום כשרובנו מחוברים לאינטרנט 24 שעות ביממה הן מהמחשב בבית, מהטאבלט בסלון או מהטלפון הסלולרי בדרכים, המפתחים עובדים אחד עם השני ולכן מדובר בקהילה אחת גדולה, חזקה וחובקת עולם. המשתמשים מצידם יכולים לעדכן את המערכת איתה הם עובדים, באופן אוטומטי וכמעט בלתי מורגש.

האם באמת כולם מרוויחים מהקוד הפתוח?

בעולם אידאלי הקוד הפתוח היה משמש אלטרנטיבה אמיתית לחברות הענק הטכנולוגיות, אך כפי שהדברים נראים כרגע, החזון הזה עוד רחוק מלהתקיים, בעיקר מכיוון שפרויקטים רבים בקוד פתוח נבלעים על ידי חברות ענק שבסופו של דבר מגבילות את הפידבק של המפתחים.

הדוגמה הידועה ביותר היא מערכת ההפעלה אנדרואיד: אנדרואיד אמנם הפכה למערכת ההפעלה הפופולרית ביותר לטלפונים ניידים בחסות גוגל, אך מפעם לפעם נשמעת ביקורת אודות החברה בנוגע לכך שהיא מעכבת בכוונה את השחרור של העדכונים האחרונים עד ליציאתה הרשמית של הגרסה האחרונה, כך שהמפתחים לא יכולים להשפיע כיצד דברים ייראו בפועל (הלכה למעשה, הקוד לא פתוח). כמו כן, התקנת מערכת הפעלה חלופית היא משימה הדורשת הבנה טכנית ברמה מתקדמת יחסית (אם כי גם ליצרני החומרה כמו סמסונג יש חלק בכך)

ולמרות זאת ישנם מקרים בהם ההפצה של פרויקטים בקוד פתוח על ידי חברות מסחריות נעשית בצורה הוגנת יותר. לדוגמה, מערכת מג'נטו המיועדת להקמת חנויות וירטואליות מגיעה בשתי צורות: גרסת קוד פתוח בסיסית וגרסה מסחרית עם תמיכה טכנית מקיפה ואפשרויות מתקדמות.

מיתוסים על אבטחה וקוד פתוח

אחד המיתוסים הנפוצים ביותר בנוגע לקוד פתוח הוא שמדובר בפתרון לא בטוח מכיוון שאם קוד המקור חשוף לציבור, קל יותר לאתר בו פרצות אבטחה. למרות שמבחינה לוגית יש בכך היגיון רב, המציאות מראה שגם מוצרים מסחריים טהורים כמו דפדפן Internet Explorer של מיקרוסופט חשופים לפריצות. יותר מכך, מוצרים בקוד סגור לעתים מגבילים את אפשרויות העדכון למי שאינו משדרג בתשלום (לדוגמה על Windows XP שהתמיכה בה הופסקה לאחרונה לא ניתן להתקין את אקספלורר 9 ומעלה), כך שהאקרים יכולים לנצל באופן זה פרצות אבטחה בחומרה ישנה.

לעומת זאת, בקוד פתוח פרצות אבטחה חמורות שמתגלות בדרך כלל מתוקנות תוך מספר שעות ולמי שדואג לעדכן את המערכת לגרסה האחרונה יש הרבה פחות סיבות לחשוש.

לסיכום, נכון להיום יש הרבה סיבות טובות לפתח בקוד פתוח, אך ההחלטה צריכה להתקבל כאשר הלקוח מבין שכל נושא השדרוג ועדכון המערכת ימצא תחת אחריותו הבלעדית.

סגור תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *